Evroazijski pas

Evroazijski pas (nem. eurasier hundraße, engl. eurasier dog breed) jeste rasa psa nastala u Nemačkoj tokom druge polovine XX veka. Nastao je ukrštanjem najboljih i najpopularnijih rasa špiceva iz Evrope i Azije, sa namerom da se dobije rasa psa koja će objediniti najbolje osobine jednih i drugih. Dobila je odgovarajuće ime evroazijski pas. U stvaranju rase učestvovali su samojed, kezhond ili vučiji špic i čau-čau. Stvorena je rasa dosta dobrog družbenog psa, koja takođe ima velikog potencijala da bude i vrstan radni pas, za šta još nije bilo zabeleženih pokušaja.

evroazijskipas02Predstavnik rase sa osnovnim karakteristikama u nastavku
Visina mužjaka iznosi 52-60cm, a ženki 48-56cm.
Telesna težina mužjaka iznosi 23-32kg, a ženki 18-26kg.
Životni vek iznosi 12-14 godina.
Boja dlake varira, javlja se u svim bojama, bez određenih rasnih odlika.
Dlaka je gusta sa slojem podlake.
Leglo čini 4-6, nekad čak 10 štenaca.

Evroazijski pas je nastao tokom 1960-ih godina XX veka na prostorima nekadašnje Zapadne Nemačke. Tvorci rase jesu nemački entuzijasti Julius Vipfel (Julius Wipfel) i Šarlot Baldamus (Charlotte Baldamus). Rasa je stvorena sa namerom da se u jednoj rasi objedine sve najbolje osobine špiceva, zbog čega su uzete tri najpopularnije rase iz ove grupe pasa iz Evrope i Azije, koje su se u to vreme mogle naći u tadašnjoj Nemačkoj. Prvo su pareni vučiji špic i čau-čau, da bi dobijeni mešanci ženskog pola iz tzv. F1 generacije bili pareni sa mužjacima samojeda, na kraju su stvoreni evroazijski psi kakve danas poznajemo. Dobili su takođe i odgovarajuće ime, zbog rasa pasa iz Evrope i Azije, koje su učestvovale u njihovom stvaranju. Evroazijski pas je životinja srednje do krupnije telesne građe, tela čvrstog, mišićavog i pomalo zdepastog. Lobanja je srednje izdužena i široka, uši su uspravljene, noge snažne i leđa prava. Rep je debeo i povijen preko leđa. Boja dlake, koja je gusta sa gustim slojem poddlake, javlja se u raznim formama. Javljaju se sve moguće boje dlake, bez nekih naročitih rasnih odlika, izuzev toga što se na izložbama ne tolerišu čisto bele jedinke, kao i jedinke koje poseduju mrlje bele boje na krznu, takođe i krzno tzv. boje džigerice ili boje jetre. Sve ostale boje dlake jesu dozvoljene.

evroazijskipas03evroazijskipas03
Brojne forme evroazijskog psa, raznolikost je zaista veoma prisutna

Evroazijski pas je zaista nasledio sve najbolje osobine svojih predaka. Inteligentan, dostojanstven, miroljubiv, oprezan, budan i glasan. Svojim zanimljivim nazivom i poreklom, ali i izgledom privlači pažnju brojnih ljubitelja, ali rasa nažalost ipak nije mnogo popularna. Naime, pored svoje zemlje porekla - Nemačke, uzgaja se još samo u Velikoj Britaniji, gde čak postoji klub uzgajivača i ljubitelja ove rase i mestimično u SAD-u i Kanadi. Evroazijski pas uglavnom se koristi kao družbeni pas, poseduje ogroman potencijal psa čuvara, najverovatnije i lovačkog psa, ali još nisu zabeleženi slučajevi da ih je neko u ove svrhe ipak koristio. Obzirom na činjenicu da su u njihovom stvaranju učestvovale tri severne rase pasa, evroazijski psi dobro podnose niske temperature. Vrlo su zdravi i otporni na bolesti, ne zahtevaju neku posebnu negu niti posebne uslove ishrane i smeštaja. Ukratko rečeno, stvorena je jedna, za gajenje vrlo zahvalna rasa psa, koja ipak nije naročito popularna, onako kako to zaslužuje.