Norbotenski špic

Norbotenski špic jeste rasa psa iz roda primitivnih lovačkih pasa dalekog Severa - tipa špic, koja vodi poreklo iz Švedske. Tradicionalno je uzgajan kao lovački pas, ali može se podjednako dobro koristiti i kao pastirski pas. Norbotenski špic je pas omanje građe i najsličnija rasa mu je finski špic. Zadnjih decenija ovi psi se sve češće gaje kao družbeni psi, uprkos činjenici da se radi o jednoj izuzetno dobroj radnoj rasi psa.

norboten04 Predstavnik rase norbotenski špic sa osnovnim podacima o rasi
Visina mužjaka iznosi 43-47cm, ženki 40-44cm.
Telesna težina jedinki iznosi oko 11-15kg.
Životni vek je oko 10-12 godina.
Leglo čini oko 6 mladih.
Dlaka je gusta sa slojem podlake.
Boja dlake je bela sa većim ili manjim žućkastim ili smeđim mrljama,
može biti sa paležom ili bez.

Norbotenski špic potiče iz oblasti Nordboten (Norrdbotten) na severu Švedske, gaji se širom ove zemlje kao u velikom delu Finske, postoji par desetina primeraka i u Velikoj Britaniji, gde se uzgaja kao družbeni pas. Ovaj pas nosi više naziva: izvorni švedski je norrbottenspets, zatim finski naziv pohjanpystykorva, nemački naziv norrbottenspitz i na kraju engleski naziv nordic spitz. Pas je omanje telesne građe, rep je kao u svih špiceva podignut i povijen preko leđa, vilica izduženih i ušiju uspravljenih. Dlaka je gusta i oštra, sa slojem podlake radi zaštite od teških zima, noge su srednje duge, boja dlake je bela sa većim ili manjim mrljama žućkaste ili smeđe boje, može imati palež preko lica ali i ne mora. Pas je budan, razigran i veran. Nepoverljiv je prema strancima i prirodno agresivan prema životinjama, sobzirom da se radi o lovačkom psu, ali uz pomoć dobre dresure, može se od norbotenskog špica stvoriti dobar pastirski pas, koji dugim i upornim lavežom goni stoku. Zahvaljujući ovim svojim osobinama, norbotenski špicevi su takođe i dobri psi čuvari.

norboten03
Norbotenski špic u raznim svojim formama

Nikako ne treba prevideti činjenicu da je norbotenski špic tipično radna rasa psa, stoga mu je spektar namena zaista širok. U švedskoj vojsci i policiji pronašao je svoje mesto, naime izuzetno dobro se pokazao kao pas tragač i pas spasilac, čemu treba zahvaliti izuzetno dobrom čulu mirisa ove životinje. Takođe se zbog svoje urođene naklonosti prema ljudima koristi i kao pas vodič slepih osoba i kao tzv. terapijski pas, što je uopšteno rečeno namena pasa novijeg datuma. Kao i svi psi dalekog Severa, i norbotnski špicevi su veoma bučni, dugo i uporno laju, pogotovo ako osete opasnost i ne podnose zatvoren prostor, stoga ih ne treba držati u stanu, već im treba obezbediti dovoljno veliko dvorište za trčanje i igru, ako toga nema, valja ih dugo i često šetati. Otporan je na bolesti i ne iziskuje neku naročitu negu, dosta je samostalan, ne zaviseći puno od brige čoveka. Ukratko, jedna vrlo korisna i zahvalna rasa psa.