Norveški goniči

Norveški goniči ( norv. norsk elghund, engl. norwegian elkhound) jesu skup od dve rase pasa poreklom iz Norveške, pripadaju grupi primitivnih lovačkih pasa dalekog Severa - tipa špic i tradicionalno se koriste za lov i čuvanje. Postoje dva tipa norveškog goniča - sivi norveški gonič i crni norveški gonič. Razlikuju se najviše po boji dlake i donekle po veličini. Pored razlika, postoje i brojne sličnosti, obe rase, odnosno podrase, jesu psi srednje građe, visokih i snažnih nogu, ravnih leđa, blago zasvođenih u grebenu, njuška je izdužena, uši uspravljene, rep je debeo i povijen preko leđa. U nastavku biće opisane obe rase malo detaljnije. Oba psa proglašena su za Nacionalno blago Norveške.

Sivi norveški gonič

Sivi norveški gonič naziva se još norveški gonič losova ili norveški mali jelenski pas jeste rasa lovačkog psa poreklom iz Norveške. Pas je srednje telesne građe, visina iznosi 50-52cm, telesna težina se kreće oko 20-23kg, a životni vek iznosi 14-15 godina. Tradicionalno se koristi za lov i čuvanje stada i domova. Boja dlake je siva do srebrnasta, sa gustim slojem podlake, radi zaštite od teških zima Skandinavije. Uzgaja se širom Norveške, kao i u delovima susedne Švedske i Finske. Vrlo je cenjen kao radni pas, dok se kao družbeni pas koristi u znatno manjoj meri. Osposobljen je za lov na sve vrste divljači, ali najviše se koristi pri lovu na jelene i losove, po čemu je dobio ime, od norveških reči elg, što znači jelen ili los i hund, što znači pas. Vrlo su živahni i bučni, lavežom obaveštavaju svoje vlasnike o prisustvu divljači pri lovu ili uljeza pri čuvanju. Ne trpe zatvoren prostor i nisu pogodni za držanje u zatvorenom. Rasa je izrazito radna i slabo se koristi u svojstvu družbenog psa. Sivi norveški gonič je i danas rasa dosta retka izvan svoje zemlje porekla, u XIX veku je dospela do Velike Britanije, gde danas postoji klub ljubitelja ove rase, priznate od strane svih Međunarodnih kinoloških društava 1901. godine.

norvgonic01norvgonic02norvgonic03
Mala galerija slika norveškog sivog goniča

Crni norveški gonič

Crni norveški gonič jeste još jedna od podrasa norveškog goniča, koji se od svog sivog rođaka razlikuje u mnogo čemu, prvenstveno po boji dlake, koja je skoro do potpuno crna. Postoje isto tako i razlike u veličini, mužjaci su visoki 46-49cm, a ženke 43-46cm, telesna težina iznosi 16-20kg. Na kraju imamo i razlike u temperamentu, crni gonič je mnogo manje bučan u odnosu na sivog goniča, za razliku od koga laje dosta retko, ne toliko uporno i glasno, tako reći, samo kada zatreba. Manje je neporevljiv prema strancima i u manjoj meri agresivan, zbog čega je osvojio srca mnogih porodica u svojoj domovini, tako da se dosta koristi kao družbeni pas, ali nije prošla era njegove upotrebe kao radnog psa. Koristi se još uvek za lov na sitnu divljač, iako je sposoban loviti i krupnije životinje, poput losova, medveda i vukova. Crni norveški gonič je takođe dosta retka rasa, izvan svoje domovine dosta ga je teško pronaći.

norvgonic06norvgonic04norvgonic05
Mala galerija slika norveškog crnog goniča