Samojed

Samojed, može se pronaći i pod nazivima ruski samojed ili sibirski samojed jeste rasa psa poreklom iz zapadnog Sibira i severa Rusije, tradicionalno uzgajana u okviru plemena Samojedi iz naroda Komi, po kome nosi ime. U zemljama ruskog govornog područja pronalazi se pod imenom bjelker, što bi otprilike značilo beli ker, beli pas. Samojedi jesu životnije snažne telesne građe i pomalo zdepastog tela, boja dlake im je isključivo bela, što je čini uniformnom, dešava se i pojava tamnih jedinki, čemu je uzrok genetska mutacija, ali je ovo ipak veoma retka pojava.

samojed04 Predstavnik rase samojed, sa osnovnim podacima o rasi
Visina mužjaka iznosi oko 57cm, a ženki oko 53cm.
Težina iznosi za mužjake 20-30kg, dok je za ženke 16-20kg.
Životni vek se kreće od 14-16 godina.
Boja dlake je bela sa gustim slojem podlake.
Veličina legla je 4-6 mladih.

Samojed spada u radne pse, ali sve se češće koristi kao družbeni pas. Srodan je aljaskom malamutu i sibirskom haskiju, takođe je vrlo stara rasa. Pas je srednje veličine, dosta snažno građen. Telo je zdepasto i snažno, noge jesu malo kraće, ali snažne. Živahnog je temperamenta, razigran, privržen, ali nije dosadan i navalentan, poslušan je, ali može biti dosta svojeglav, uprkos živahnosti ume biti nekad i povučen. Zaista pas pun suprotnosti. Nije agresivan i nepoverljiv prema strancima, ali nekada u društvu istih zna biti dosta rezervisan i stidljiv, vrlo je bučan i lavežom može upozoriti na opasnost, zbog čega u određenoj meri može biti korišćen i pas čuvar. Pored toga, namena mu je još i vuča sanki i lov na krupnu divljač, kao i gonjenje severnih jelena. Boja dlake je uglavnom bela, može se javiti i bledo-kremasta, ili boje biskvita, javljaju se i tamnije forme, ali izuzetno retko, ipak je najčešća potpuno bela boja dlake, toliko je česta da je bukvalno uniformna, što znači da je u velikoj meri potpuno identična kod najvećeg broja jedinki. Samojedi su vrlo razigrani, vole da trče, željni su šetnje i vole skakanje i solidni su plivači. Kao i ostali zaprežni psi, ne podnose zatvoren prostor. Vrlo su aktivne životinje, nisu pogodni za držanje u kući ili stanu. Umeju ostati živahni čak i u dubokoj starosti. Vrlo su izdržljivi kao trkači.

samojed05
Samojed u tamnijoj formi koja se izuzetno retko javlja

Danski istraživač Nansen Johansen koristio je samojede za vreme svoje ekspedicije na Severni pol, kada je uvideo njihove izuzetne sposobnosti. Naime, zaključio je da su psi veoma izdržljivi i snažni, veoma otporni na izuzetno niske temperature, od čega ih štiti gusti sloj podlake. Pored osvajanja Severnog pola, samojedi su bili učesnici i osvajanja Južnog pola. U prošlosti, samojedi su korišćeni čak i za lov na medvede. Jednom rečju, jedna izuzetna rasa, pogodna za mnoga zaduženja. Samojedi poseduju razvijen kolektivni duh i osećaj zajedništva, ali su ipak u suštini vrlo samostalni psi, koji ne vole puno da zavise od čoveka, potrebna im je minimalna nega i vrlo su zdravi i otporni na bolesti. Dobri su prema deci, koja ih dosta vole, zbog čega su izbor mnogih porodica. Rašireni su u velikoj meri po severnoj Zemljinoj polulopti i ponegde na južnoj, uglavnom se koristeći kao družbeni psi, ali u pojedinim predelima dalekog Severa vreme njihove upotrebe kao radnih pasa ipak nije prošlo.