Psi iz roda špiceva

Rod špiceva jeste jedan od najraznovrsnijih i najraširenijih od svih rodova pasa na planeti Zemlji. Dosta su srodni zaprežnim psima, sa kojima zajedno spadaju u pse dalekog Severa, uz to što zaprežni psi uglavnom služe za vuču saonica, dok se špicevi uglavnom koriste za lov, mogu takođe poslužiti kao psi čuvari, ali pojedini isto tako i za vuču saonica. Kao i njihovi maločas pominjani rođaci, špicevi su na isti način fascinantni i karakteristični, plene svojom ponositom i dostojanstvenom pojavom, osvajaju lepotom i nadahnjuju ponašanjem. Rašireni su uglavnom na severnoj Zemljinoj polulopti, od Japana do Aljaske, preko Kanade, obala Severnog i Baltičkog mora, preko cele Skandinavije i Rusije, spuštajuci se na jug do Mandžurije. Postoji veliki broj rasa iz roda špiceva, možda ih ne uspemo sve opisati i predstaviti, ali potrudićemo se da vernoj publici predstavimo makar one najvažnije i najkarakterističnije rase ovih nesvakidašnjih i posve neobičnih pasa.

Za razliku od svojih zaprežnih srodnika, kod špiceva je manje izražen tzv. vukoliki izgled. Prepoznatljivi su po svom repu karakterističnog oblika, odnosno uzdignutog i povijenog iznad leđa. Špicevi jesu takođe, na neki način, nemi svedok burne istorije Čovečanstva, u mnogim zemljama Sveta nije neobično ugledati pse, bilo pse lutalice, bilo pse koji imaju svoje vlasnike, da svoje repove drže na prethodno pominjani način, ova pojava je znak da ti psi poseduju određeni deo genoma špiceva. Tokom provala germanskih plemena, trgovačkim putevima i razmenama, preseljavanjem i raseljavanjem stanovništva u prošlosti, zajedno sa ljudima, pomerali su se i psi, tako da su špicevi uspeli da nasele i neke južnije krajeve. Zajedno sa istorijskim zapisima i događajima, psi iz roda špiceva na isti način svedoče o nekadašnjim ljudskim aktivnostima. Valja isto tako uzeti u obzir činjenicu da su špicevi izuzetno stare, bolje reći drevne, rase pasa. Mnogi od ovih pasa stari su više hiljada godina, o čemu svedoče brojni arheološki ostaci, kao i genetska istraživanja.

No, pozabavimo se malo njihovim spoljnim izgledom. Špicevi su uglavnom životinje srednje veličine. Tela su skladna, mišićava i čvrsta, noge snažne i pogodne za brzo trčanje, veoma su izdržljivi i otporni na bolesti. Vilice su izdužene, a uši uspravljene. Psi su odani, razigrani, vrlo živahni i bučni, poseduju razvijen kolektivni duh, potrebna im je ipak rana socijalizacija, što opet nije slučaj sa zaprežnim psima, sobzirom da neki od špiceva poseduju urođenu agresivnost prema drugim životinjama, ne zaboravimo da su ovo vrlo predani i hrabri lovački psi. Naravno, hrabrost je velika osobina koja krasi pse iz roda špiceva. Tradicionalno se koriste za lov i čuvanje, stoga su u pitanju radni psi, ali zadnjih godina, možda bolje reći početkom XXI veka postaju sve više družbeni psi, namena im se jeste u velikoj meri promenila, ali narav i nagoni, sa kojima ove životinje hiljadama godina unazad žive, ipak nije. I dalje su bučni i razigrani, vrlo nezavisni, nikako ne trpe zatvoren prostor, kao i zaprežni psi, što je zajednička osobina Severnih pasa. Tako da neke stvari su se promenile, neke ipak nisu. Kako će se stvari dalje odvijati, za sada se ne zna, ali zna se samo da su ovo jedne izuzetne životinje.